Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 3 липня 2020 р.

Звіт

Звіт методиста ТКМЦ НОІМ

Сенькова Володимира Михайловича

Ключовим питанням був організаційно-моніторинговий супровід участі юних тернополян на ІІІ і ІV етапах Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад. Але у звязку з форс-мажорними обставинами ІV етап олімпіади був відмінений.

Оформлено заявки, проаналізовано результати моніторингових досліджень, проведених під час олімпіад та в соціальних мережах, забезпечено інформаційний супровід результатів, підготовлено аналітичний підсумковий наказ ІІ етапу олімпіад, тексти грамот переможцям.

Команда учнів Тернополя загалом успішно виступила на ІІІ етапі Всеукраїнських предметних олімпіад. Її представляли 122 учня.

ІІІ етап олімпіад 2019-2020 н.р.

Предмет

Загальна кількість учасників

І місце

ІІ місце

ІІІ місце

Англійська мова

6

1

4

1

Астрономія

5

1

3

1

Біологія

7

1

3

3

Географія

7

1

3

2

Екологія

4

 

3

1

Економіка

3

 

 

2

Інформатика

9

1

1

4

Інформаційні технології

5

 

1

 

Історія

6

 

2

4

Математика

14

3

5

5

Німецька мова

6

3

3

 

Образотворче мистецтво

5

1

1

1

Правознавство

6

1

2

3

Трудове навчання

7

3

1

3

Українська мова і література

7

3

2

1

Фізика

12

3

5

3

Французька мова

6

3

1

1

Хімія

7

2

3

1

Разом:

122

27

43

36

106

Загалом виступи учнів ЗЗСО міста на ІІІ (обласному) етапі олімпіад можна назвати успішними, що засвідчує таблиця нижче.

Категорія учасників

Відсоток учнів ЗЗСО міста 2017-2018 н.р.

Відсоток учнів ЗЗСО міста 2018-2019 н.р.

Відсоток учнів ЗЗСО міста 2019-2020 н.р.

Учасники

9,7

9,7

10,4

Переможці

51,7

53,3

53,2

Другі призери

28,1

30,1

31,9

Треті призери

8,2

5,6

3,1

 

Нерезультативні учасники

2,3

1,3

1,4

Високі результати, як і впродовж останніх років, показали такі заклади для обдарованих дітей, як Тернопільська Українська гімназія ім. І.Франка,  Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ст. №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Найвищі досягнення продемонстрували учні, які брали участь у кількох олімпіадах і вибороли призові місця: три дипломи – Костецька Вікторія, Товпишко Данило, Турчин Софія (ТУГ), Фірман Дмитро (Школа-колегіум); два дипломи – Колесник Роман, Лепявко Катерина, Попа Михайло, Сивак Валерія (ТУГ), Вдовін Богдан, Ковальська Каріна, Колісник Назар (ТТЛ), Сіда Софія (ТНВК № 6), Кирилюк Тетяна (ТСШ № 3), Микитишин Арсен (ТСШ № 5), Пановик Петро (ТСШ № 17), Дворницький Данило.

У ІІ етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учні ЗНЗ Тернополя захищали роботи у 38 секціях 12 наукових відділень. З 94 юних науковців з 11 навчальних закладів міста, 64 стали переможцями, що становить 69,1 % від усіх учасників з міського відділення МАН. Високі результати у конкурсі продемонстрували окремі учні з найвищою кількістю балів, а саме: у секції французької мови – Приведа Анастасія (99,5 б); прикладної математики – Вдовін Богдан (95 б.), експериментальної фізики – Колесник Роман (95 б.); астрономії та астрофізики – Ставицька Анастасія (95 б.).

За кількістю здобутих у конкурсі І-III місць вагомих результатів досягли учні Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка (31 переможець, що становить 33 %), Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола (12), Тернопільського технічного ліцею (9), ТКГ (3), ТЗОШ № 24 (2), ТСШ № 3, 5, 29, ТНВК № 6, ТЗОШ № 16, 23 (1).

У лютому проведено фінал психологічної альтернативної олімпіади «Терапевт власного «Я»». За перемогу цьогоріч змагалися 6 фіналістів - переможців 4-х відбіркових етапів із дев’яти  навчальних закладів міста (ТЗОШ № 19, 20, 23, 24, 27, ТСШ № 3, 7, ТНВК ШЛ№ 6 ,  9, ТСШ № 3, ТТЛ, Школа-колегіум). Переможницею фінального туру олімпіади стала Мельничук Марта, дев’ятикласниця ТСШ № 3.

У лютому на базі Державного професійно-технічного  навчального закладу «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму» відбулася ІІ альтернативна олімпіада «Обирай професію» за спеціальностями:

«Дизайнер одягу», «Перукар», «Флорист». Викладачі та студенти  навчального закладу показали учасникам майстер-класи з моделювання зачісок, виготовлення квіткових композицій та фоторамок, оздоблення головних уборів аксесуарами,  змодельованими та виготовленими власноруч.

Серед 25 учасників у трьох номінаціях компетентне журі визначило переможців:   Кикіш Стелла, учениця ТСШ № 3; Коліно Захар, учень ТЗОШ № 10; Москалюк Маргарита, учениця ТЗОШ №20;   Білогорка Вероніка, учениця ТСШ № 3.

Учасників альтернативної олімпіади за спеціальністю «Комп'ютерні науки» приймав Технічний колледж ім. І.Пулюя. Учні тернопільських шкіл мали можливість спробувати себе в професії ІТ-спеціалістів: створювали програмні продукти, розробляли макети власних сайтів. Також учасникам було представлено лабораторію роботехніки, керівники якої продемонстрували розроблені ними SMART-автомобілі, вимірювальні пристрої тощо.

Переможцем серед юних ІТ-спеціалістів став Петрик Петро, учень ТЗОШ № 13.

У лютому спільно з Генеральним Консульство Республіки Польща в Луцьку проведено конкурс «Інтелектуальний Тріатлон - успіхи Польщі 1980 – 2020» для учнів 9-11 класів та конкурс знавців польської мови «Бути поляком».

У травня 2020 року в рамках 4-го освітнього трансфер-містечка інноваційних можливостей "Аналітичні інструменти сучасної освітньої діяльності – 2020" (Підлокація "YouTube" ) для педагогів, які працюють з обдарованими дітьми було проведено вебінар «Альтернативне оцінювання учнів у позаурочний час».

Модераторами заняття були: Ю.В.Гнатюк, заступник директора, Несмашної Г. Є., психолог, методист, В. М. Сеньків, методист.

Упродовж березня-квітня на професійному блозі були розміщенні такі моніторинги: моніторинг дистанційного навчання під час карантину (для вчителів), моніторинг обдарованих учнів класу (для класних керівників), моніторинг мотивів навчальної діяльності учнів у дистанційному навчанні (для учителів, учнів, батьків). Результати моніторингу опрацьовуються і будуть висвітленні.

У травні  спільно з Тернопільським національним педагогічним університетом ім. В.Гнатюка, КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію учнівської та студентської молоді «Шлях у науку: перші кроки» на платформі Zoom.

У червні Лабораторія  якості освіти та обдарованої дитини до Дня захисту дітей проведений онлайн конкурс  плакатів, постерів, флаєрів «Щастя бути дитиною» для учнів 5-9 класів.

Всі заходи висвітлювалися на професійному блозі. Загальна кількість відвідування за семестр 21394.

 Основні напрямки діяльності методиста на наступний навчальний рік:

-                                забезпечення методичного супроводу та проведення початкових етапів Всеукраїнських предметних учнівських олімпіад, підготовки переможців до І, ІІ, ІІІ і ІV етапів;

-                                розвиток інтелектуальної обдарованості особистості як самоціннісно значущої;

-                                інклюзивна освіта з обдарованими дітьми з особливими потребами; становлення вільної особистості в конкурентному середовищі, наближеному до природо відповідного;

-                                впровадження альтернативних олімпіад різних напрямів;

-                                становлення вільної особистості в конкурентному середовищі, наближеному до природо відповідного;

-                                розвиток можливостей для практичного використання залишкових знань і розвитку особистості в інформальному секторі освіти;

-                                апробація механізмів спілкування з обдарованими дітьми та узгодження продуктивної діяльності з через соціальні мережі в поєднанні з відкритим простором комунікації.


1 коментар:

Michael сказав...

Список "два дипломи" явно не повний. А де в списку наприклад Дворницький Данило (8 клас)? 2 місце з математики і фізики.