Шукати в цьому блозі

середа, 29 квітня 2015 р.

         Сеньків Володимир,
                   Тернопільський комунальний 
                  методичний центр
                 науково-освітніх 
               інновацій та моніторингу
            vsenkiv@ukr.net
ЗАСТОСУВАННЯ АКСІОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ ДО ПРОВЕДЕННЯ
ПЕРШОГО (МІЖШКІЛЬНОГО) ЕТАПУ УЧНІВСЬКИХ ОЛІМПІАД
З ОКРЕМИХ ПРЕДМЕТІВ
Annotation. The article explains the usefulness of axiological approach application to formal olympiads (competitions) in academic subjects for gifted students in order to modernize the content of this form of work. The effectiveness of theaxiological approach applicationto inter-school version of the first round of the competition for students is proved, its application increases the motivation of gifted students, expands the range of opportunities for their creative and communicative self-realization, affects management philosophy of work with gifted students.
Keywords. Axiology, pedagogical axiology, axiological approach to work with gifted students, interschool round of academic competitions, cognitive and communicative motivation, creative self-realization.

Постановка проблеми. У «Положенні про Всеукраїнські учнівські олімпіади…», затвердженому наказом Міністерства освіти і науки у 2011 році серед переліку 11 завдань цієї форми позакласної роботи з обдарованими учнями принаймні четверта частина стосується ціяннісно-мотиваційних аспектів: стимулювання творчого самовдосконалення дітей, учнівської молоді; розвиток обдарованих учнів, надання їм допомоги у виборі професії; реалізація здібностей талановитих учнів; підвищення інтересу до поглибленого вивчення навчальних, спеціальних та фахових дисциплін [6]. Однак організаційно, операційно, а часто і змістовим наповненням учнівські олімпіади перетворилися на одну з найконсервативніших форм експлуатації дитячої інтелектуальної праці, порушення елементарних прав дитини на здоровий 180 спосіб життя, джерело її життєвих розчарувань та формування нігілістських поглядів на систему освіти в Україні загалом. Процеси т. зв. «удосконалення» у проведенні олімпіад на всіх рівнях, в основному, асоціюються з боротьбою за підвищення об᾽єктивності їх результатів, яка має яскраво бюрократичний характер і зовсім не ґрунтується на науково-діагностичній основі. Більше того, теоретико-педагогічні зацікавлення олімпіадами як предметом дослідження практично зупинилися ще на середині минулого століття, коли у вітчизняній науці сформовано «філософію олімпіад». Тож, на наш погляд, існує два шляхи розв᾽язання проблеми: по-перше, мало переконлива відмова від такої організаційно-масової форми роботи з обдарованими учнями; по-друге, застосування сучасних наукових підходів до становлення нової освітньої філософії учнівського інтелектуально-олімпійського руху. Найбільш актуальним серед них вважаємо аксіологічний підхід.
Аналіз актуальних досліджень. Аксіологія у найбільш загальному її значенні трактується як «учення про природу моральних, естетичних та інших цінностей, їх зв᾽язку між собою, із соціальними, культурними чинниками та  особистістю людини» [3, с. 31]. Суть аксіологічного підходу до освітньої діяльності вчителя полягає в її орієнтуванні на формування в учнів системи
загальнолюдських і допрофесійних цінностей, що визначають їхнє ставлення до світу, до своєї діяльності, до самого себе як людини і носія певних здібностей [7]. О. Бондаревська, В. Луговий, С. Подмазін розглядають ціннісний, або аксіологічний, підхід найбільш принциповим у формуванні змісту освіти, розглядаючи його як «уведення учнів у світ цінностей та надання допомоги у виборі особистісно-значущої системи цінностей» [2; 4; 5]. На необхідності застосування аксіологічного підходу до роботи з обдарованими дітьми наполягає А. Антонов, суть якого вбачає, зокрема, в «орієнтації людини на постійний саморозвиток і самовдосконалення, мотивації високих досягнень, прагненні високих результатів, життєвих успіхів; організації творчої
діяльності особистості на всіх етапах її неперервної освіти, створенні необхідних умов для самореалізації її творчого потенціалу» [1, с. 49].
Мета статті ‒ обґрунтувати доцільність та ефективні механізми реалізації інноваційного варіанту І етапу учнівських олімпіад з окремих предметів ‒ міжшкільного ‒ на основі аксіологічного підходу.

Немає коментарів: