Шукати в цьому блозі

середа, 6 травня 2015 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
ЩОДО ВИВЧЕННЯ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ
У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Головна мета вивчення польської мови в загальноосвітніх навчальних закладах – надати основи знань про мову, що дозволить забезпечити достатньо високий рівень спілкування та грамотного письма, необхідних для успішної індивідуальної та соціальної діяльності, міжкультурного взаєморозуміння. Ця мета реалізується через головний методологічний принцип – комунікативність навчання.
Вивчення польської мови у 5 класі може здійснюватися за такими навчальними програмами:
 Польська мова для 5–9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою (укладачі: Іванова М. С., Ільчук В. Т., Дудкевич Н. В., Куц М. І.).
 Польська мова для 5–9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою (укладачі: Бучацька Т. Г., Войцева О. А.) (програма є продовженням курсу польської мови і читання у 1–4 класах).
 Польська мова: для 5–9 класів (1-й рік навчання) загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою (укладачі: Бугера Л. Д., Мацькович М. Р., Пришляк Л. А.).
При вивченні польської мови за рахунок варіативної складової типових навчальних планів необхідно користуватися навчальними програмами:
Щерба Л. М., Зелінська М. З. Польська мова  для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. 5–11 класи. Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді  та спорту України (Лист № 1/11-13289 від 14.08.2012 р.).
– Зінчук С. О. Польська мова : програма для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання 2–11 класи, 5–11 класи. – Дрогобич : Посвіт, 2010. – 44 с. (Лист  МОНМСУ № 1.4-18-Р-196 від 20.11.2010 р.).
Наказом Міністерства освіти і науки № 10 від 04.01.2013 р. рекомендовано такі підручники для учнів 5–9 класів загальноосвітніх навчальних закладів:
«Польська мова (5-й рік навчання) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. 5 клас» (авт. Войцева О. А., Бучацька Т. Г.).
«Польська мова (1-й рік навчання) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. 5 клас» (авт. Біленька-Свистович Л. В., Ковалевський Є., Ярмолюк М. О.).
Польська мова у 6 –9, 11 класах за рахунок варіативної складової може вивчатися як предмет, курс за вибором, факультатив та кількість годин на її вивчення визначає адміністрація загальноосвітнього навчального закладу, яка формує варіативну складову навчального плану, враховуючи при цьому побажання учнів та їх батьків. У випадку, коли польська мова вивчається за рахунок варіативної частини як предмет, необхідно користуватися навчальною програмою за ред. Зінчук С. О; коли мова вивчається як курс за вибором, факультатив слід використовувати програму за ред. Щерби Л. М., Зелінської М. З., скоригувавши зміст на відповідну кількість годин, визначену у робочих навчальних планах загальноосвітнього навчального закладу. Скоригована програма має погоджуватися на засіданні методичного об’єднання загальноосвітнього навчального закладу та затверджуватися директором навчального закладу. 
Рекомендації щодо використання навчальних програм уміщено в пояснювальних записках до них. Зміни, внесені до програм, оприлюднено на сайті МОН:http://www.mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/navchalni-programy.html.


Немає коментарів: